Малко за това какво е Домашна автоматизация и какво е Умен Дом?

Здравейте приятели. След като днес попаднах на една статия, която разказва какво е умен дом се активизирах и аз да напиша своето виждане за това какво представлява домашната автоматизация и какво представлява умния дом.

Умен дом

Източник: Интернет

Какво не е Умен дом!

Като за начало мисля да започна с това какво не е умен дом! :

Сутрин пред банята настава какафония – дъщеря ви и синът ви се борят кой да влезе пръв. Докато единият е вътре, другият непрекъснато тропа по вратата и крещи, че закъснява. Писнало ви е. Затова просто избирате да създадете умен дом, в който душът е програмиран – всяко от децата ви има точно десет минути, за да приключи сутрешния си тоалет. После водата спира.

източник: http://blog.elgroupd.com/?p=636

Съжалявам, но нещо тук не съм съгласен. Не мисля, че трябва някаква машина да казва на мен или на детето ми, колко време може да стои под душа. !!!! Това като цяло е абсурдно твърдение и със сигурност не бих дал и стотинчица за такава система. Представете си как детето ви се къпе и спира водата и то е насапунисано и не може да се изплакне и разбира се, детето е само и душът се пуска с код и то не може да се изполее и се разболява. Е в такъв случай аман от умни къщи !!! …

Какво според мен е умен дом!

Според мен този сценарии е по-готин:

Сутрин децата стават, синът ви отива до банята и вижда, че дъщеря ви се къпе. Натиска едно бутонче на тъчскийна, който стои залепен на стената до банята и вашата къща му изписва и му казва: „Здравей Ники, кака ти си взема душ. Предполагам, че ще бъде готова след 10-тина минути, отиди да хапнеш и да погледаш малко Cartoon Network докато излезе и загрея малко вода, защото ти обичаш да се къпеш повече“ :)

Ето за това със сигурност бих си платил, ако имам възможност. Когато казваме умен дом трябва да мислим за това как нашата къща е умна и прави нещата вместо нас и мисли вместо нас. Тя се грижи за нас, помага ни и ни обича :)

Какво е домашна автоматизация:

Ще започна с твърдението, че домaшната автоматизация не прави домът ви умен. Може би доста от вас ще ме oборят, но ето ви един прост пример от природата, с който мисля, че сте доста добре запознати.

В ежедневието си срещаме умни хора и глупави хора. Нека да видим какви са приликите им:

 1. Крака
 2. Ръце
 3. Глава
 4. ….. и тнт.

О, господи … но те си приличат … И аз имам всичко това … защо не съм толкова умен като него???

Точно това се случва и с къщата ви. Къщата ви може да има много сензори, много машинки, много електроника, но това не я прави умна къща. Автоматизирана къща да, но не и умна! Това е къща, която има потенциала да стане умна къща. А за тази цел е необходимо да я учите, също както учите вас и вашите деца.

Ще се радвам, ако някой иска да допълни и да сподели своето виждане за нещата, както тук така и във форума.

Благодаря ви за вниманието и отделеното време :)

Публикувано в Домашна Автоматизация с етикети , , , , . Постоянна връзка.

7 коментара по Малко за това какво е Домашна автоматизация и какво е Умен Дом?

 1. В отговор на вашия пост решихме да споделим и нашето виждане за нещата.

  http://blog.elgroupd.com/?p=695

 2. Здравейте,
  първо искам да ви благодаря за отделеното време и се радвам, че моите думи са ви дали стимул за писането на новия си материал. Понеже аз съм отзивчив човек, та и аз искам да ви отговоря в няколко линка с интересни четива:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_intelligence
  http://www-formal.stanford.edu/jmc/whatisai/
  http://www.csail.mit.edu/
  http://roboticstechnologycenter.com/1455/qbo-artificial-intelligence-at-home/

  Ако проявите интерес към материалите и желаете да научите още по темата, мога да издиря още полезни материали.

  Благодаря ви още веднъж за отделеното време.

  Хубав ден :)

 3. Hotel Batihan каза:

  Здравейте и от мен. Поздрави за хубавата статия- отдавна не бях чел нещо хубаво по темата. Продължавайте в същия дух :) )

 4. Източник: Интернет

  Чудно ми е ако ти копирам статиите и сложа „Източник: Интернет“ дали няма да ти е неприятно? Или и те са копирани и не ти пука?

 5. Здравей,
  когато нещо съм го копирал от някъде си пиша най-верояно както се вижа. В случая къщичката някога съм си я свалил защото ми харесва снимката и в момента в който трябваше да я ползвам нямах представа от къде съм я взел и затова написах „Интернет“. Ако тази снимка е твоя и имаш възражения мога да заменя или можеш да ми изпратиш някаква авторска информация и да я обновя.

  Благодаря, че писа!

 6. Независимо дали е копиран или не статията е интересна. Поздрави

 7. зори каза:

  Здравейте и от мен. Статията е много интересна, за първи път чета нещо подобно. В днешно време има всякакви новости във всяка една област, че не се и съмнявам, ако скоро време измислят и „Умна къща“. Според мен, дори и да има такава система за информираност относно банята, може пак ще има караници пред и зад вратата. Децата са описани, но не се споменават родителите, и те също ще искат да стигнат до банята. Мерси и успех!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>