Интересни проекти за домашна автоматизация v.1

Здравейте приятели, след дълъг застой днес ще пусна няколко интересни проекта на койото попаднах :)

1. WebTVGiude

На кратко: Контролерът Arduino Web TV Guide е разработен специално за конкурса „Ардуино в Интернет“ на www.robotev.com. Контролерът представлява устройство, командващо даден телевизор през интернет. Представете си как си седите пред телевизора и се чудите какво да гледате. Грабвате си лаптопа, таблета или GSM-а с WiFi, отваряте програмата на телевизията, харесвате си даден филм или предаване и в следващият момент вашия телевизор се сменя сам на избрания канал. Ако контролерът трябва да се опише с няколко думи, то най-точното описание е уеб базирано дистанционно управление.

YouTube Preview Image YouTube Preview Image YouTube Preview Image

Автор на проекта е Ивайло Димов.
Източник: http://robotev.com/blog/2011/08/webtvgiude/

2. Градински контролер

Както го подсказва и името, Градинският контролер е интелигентно устройство, което се грижи да полива градина, може да се контролира от Интернет, а също и да изпраща данни към Мрежата.

Автор на проекта е Милен Стойчев.
Източник: Роботев Блог

3. Пет зонов термостат

Устройството представлява петзонов термостат за отопление на жилище, който се управлява както локално от бутони във всяко помещение, така и дистанционно по Ethernet.

Термостатът се управлява по TCP/IP протокол и REST за application layer протокол. Интересното в случая е, че се използва HTTP PUT заявки от термостата към сървъра, вместо “long poll” метод от сървъра към термостата. Това значително намалява трафика, който се генерира по мрежата, като освен това прави комуникацията истински асинхронна и бърза.

За сървър се използва опън сорс софтуер за домашна автоматизация, наречен openHAB. Това е изключително иновативен софтуер, написан на Java (OSGi), който търпи бурно развитие. Въпреки че е само на около година и половина и все още е с версия 0.7, openHAB предоставя изключително мощен инструментариум за връзка с почти всякакъв вид хардуер (KNX, 1-wire, HTTP, Serial…). openHAB предоставя HTML5 базиран интерфейс, който се ползва за визуализация. Интерфейсът е приложим върху всяко устройство със съвременен браузър, но най-добре се представя върху тъчскрийн устройства с WebKIT базирани браузъри (iPhone, iPad, Android OS).

YouTube Preview Image

Автор на проекта е Михаил Панайотов.
Източник: Роботев Блог

Ето тези проекти са доказателството, че и в българия е възможно да се случват хубави неща. Ако намерите още интересни проекти за домашна автоматизация ще се радвам ако ги споделите с нас.

Благодаря ви за вниманието :)

Публикувано в Домашна Автоматизация, Електроника. Постоянна връзка.

Един коментар по Интересни проекти за домашна автоматизация v.1

  1. Angeline каза:

    Малко са сигурните и доказани начини човек да изкрава пари от вкъщи по интернет.
    Но все пак има няколко световни сайта, които предлагат подобно нещо.
    Един от тях е UpWork (бившия oDesk). Написа сме няколко статии по темата, които се
    надяваме да ви бъдат от полза.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>